Tandvård

Val för saknade tänder

Många människor runt om i världen förlorar en tand eller två på en daglig basis. Några av dessa är förlorat till följd av en olycka, vissa behöver dras och sedan finns det de som chip deras tanden så illa, att de är kvar med en bit av ojämna tand på displayen.

Lyckligtvis tack vare framsteg inom tandvården finns det valmöjligheter att ersätta saknade tänder, oavsett om du har en eller flera saknas. De flesta människor oroar endast när det är en framtand som är på displayen för alla att se.

En av de viktigaste alternativen kallas en tandbro. Detta är en falsk tand som är gjord för att matcha de andra tänderna i munnen. En tandbro kan bestå av en eller flera tänder, som kallas kronor. Dessa är sedan placeras över befintliga tanden, om sådan finns, och kopplade till befintliga tänderna bredvid dem.

En tandbro är mycket vanligt för alla som har haft en ansiktsbehandling trauma och skadade sina framtänder. Eftersom den här proceduren kan användas för mer än en tand, är det oerhört populära.

Människor som har endast ett fåtal tänder saknas behöver inte gå med proteser. Proteser används bara när alla tänder saknas, antingen på den övre eller nedre käken, eller båda. Medan tandbro består av falska tänder, är de gjorda att se så verklig som möjligt, ofta gör det omöjligt för någon att tala om de inte är äkta.

Det finns tre olika typer av tandbroar tillgängliga att välja mellan. För de med endast en tand saknas finns det alternativet Maryland bundna. Detta innebär en falsk tand, rätt färg och storlek. Tanden har en vinge på vardera sidan som är bundna till tänderna bredvid bron för att säkra den på plats.

Andra alternativ inkluderar en fribärande och traditionella bridge. Både av dessa har en falsk tand, detta täcker den naturliga tanden bredvid klyftan, då bron täcker området tuggummi, hålla en falsk tand eller mer. Fribärande kräver endast en naturlig tand att säkra tandbro på plats, medan en traditionell alternativ använder två naturliga tänder, som omfattas för att hålla objektet på plats.

För dem som inte är förtjust i detta alternativ, finns det implantat. Implantat kan träna dyrare, men de kan också räcka lite längre. Implantat kan också orsaka obehag, där broarna är en smärtfri procedur som kan ge dig ett glänsande leende inom en kort tidsperiod.

Tyvärr med båda måste du ha en lucka medan tanden görs för dig. Med implantat skruvas ett inlägg hela vägen i käkbenet att säkra löstand. Implantatet, även kallad en krona, placeras över posten. Detta används ofta när det finns ingen tand vänster eller mycket liten tand.

I de flesta fall dessa förfaranden kommer också att kräva en rotfyllning behandling. Denna behandling är där alla nerver och andra vävnader avlägsnas från roten. Dessa vävnader blir inflammerad och smärtsamt om kvar.

Att välja något av alternativen minskar risken för dina naturliga tänder flyttas eftersom det finns en lucka. Dessa också hjälpa med funktionen tugga som tänderna ger. När saknas en tand, måste de andra tänderna göra upp för den som saknas. Detta kan leda till inflammerade tandkött och tand skador på de omgivande tänderna.

Ett annat allvarligt problem är att de naturliga tänderna tenderar att flytta och luta sig mot klyftan, detta kan leda till problem längre fram.