Tandvård

Hur man kan förebygga eller behandla sjukdomar i tandköttet

Om du har lindriga fall av sjukdomar i tandköttet, du kan märka blödning från tandköttet på borstning eller ens äta, dessa symtom kan normalt 'vändas"genom att upprätthålla god munhygien. Det rekommenderas att du borstar tänderna minst två gånger om dagen och tandtråd eller använda interdental penslar dagligen. Detta beror på att orsaken till tandköttsinflammation är plack som förnyas dagligen. Området av tandkött inte omfattas av tandborstning dagligen om det var på din underarm skulle täcka ett område stort som din handflata. Ytorna som är inblandade kan endast nås med rengöring mellan tänderna.

Om det är nödvändigt, kan en tandläkare eller tandhygienist ger din mun en grundlig rengöring och ta bort tandsten från tänderna. Också din tandläkare eller tandhygienist kan ge dig råd om hur man effektivt Rengör dina tänder för att förhindra plack uppbyggnad i framtiden.

God munhygien

Det bästa sättet att behandla sjukdomar i tandköttet är att alltid praxis god munhygien. Detta innebär:

Borsta tänderna för mellan 2-3 minuter två gånger om dagen (en gång på morgonen och en gång på kvällen innan du går till sängs)

Använda en elektrisk tandborste om möjligt - är detta om du inte har ANUG som är ett extremt fall av sjukdomar i tandköttet. ANUG orsakar smärtsamma sår som innebär att du bör använda en mjuk tandborste så att du inte irritera ytterligare

Använda en tandkräm som innehåller fluor (fluorid är en naturlig mineral som skyddar mot karies)

Tandtråd tänderna regelbundet (rekommenderas dagligen)

Inte röka

Besök din tandläkare om varje halvår

Använda ett munvatten

Det rekommenderas att du använder munvatten för att kontrollera uppbyggnad av plack. Detta är viktigt eftersom plack innehåller några dåliga bakterier som irriterar tandköttet att göra dem ömma leder till tandköttssjukdomar. En stor del av plack växer på tungan, det påverkas inte av borstning och interdental rengöring. Denna plakett kan motverkas genom munvatten och tunga rengöring. Du tandläkare kommer att kunna rekommenderas typ av munvatten att du bör använda, hur man använder det och tunga rengöring.

Akut nekrotiserande ulcerös gingivit

ANUG är tack och lov nu en sällsynt allvarlig tuggummi sjukdom som måste behandlas av tandläkaren. Förberedande behandling innebär viss antibiotika som riktar den orsakande spirochete.

Anslåantibiotikummen är metronidazol. Det kommer att stoppa smärta mycket snabbt inom en dag. Men detta är bara en tillfällig behandling. För att undvika återfall och ytterligare tuggummi förstörelse. Du behöver professionell vård från en tandläkare eller tandhygienist.

Denna sjukdom har nu försvunnit från Storbritannien under flera år. Det kan emellertid returnera. På 1980-talet såg vi fall varje månad. De flesta tandköttssjukdomar är smärtfri tills det har kommit till stadiet där extraktioner. Vaksamhet är det bästa sättet att undvika de värsta effekterna. Se en bra tandhygienist. Om du säger att du behöver ha dina tänder bort på grund av sjukdomar i tandköttet, få ett andra utlåtande. Förmågan att behandla sjukdomar i tandköttet varierar mellan utövare.

Tandvård behandlingar:

Följande behandlingar kan användas för att behandla tandköttsinflammation, periodontists och ANUG:

Skala och polering - denna professional ren utförs av en tandhygienist kommer att ta bort plack och tandsten

Root planering - några fall av gingivit och parodontit kan kräva root planering vilket är en djup ren under tandköttet att bli av alla bakterier som finns under dina tänder.

Parodontal kirurgi - detta är för svår tandköttsinflammation som i vissa fall kan det vara nödvändigt att ta bort en drabbade tanden.

Obehandlad tandköttsinflammation:

Obehandlade tandköttssjukdomar kan leda till ytterligare komplikationer såsom:

förlust av tänder

vikande tandkött

Lös känsla tänder

tuggummi bölder (samlingar av pus som är mycket smärtsamma)

skada på periodontala ligament (vävnad som ansluter du tand till sin sockel)

skada på alveolära benet (detta är benet i käken som innehåller uttagen av tänderna)

Om du misstänker att du kan ha tandköttssjukdomar bör du besöka din tandläkare. Men för att förhindra att få sjukdomen, bör du upprätthålla god munhygien.