Tandvård

Viktiga saker att veta om tandproteser

Proteser är konstgjorda ersättare och är även känd som löständer. De kan fungera som en ersättning för saknade eller skämda tänder. De kan tas bort från munnen och sätta tillbaka närhelst du önskar. Proteser görs enligt mätningar av varje patient. De är utformade för att passa väl i munnen håligheter av patienter. Detta är fördelaktigt för gamla människor vars tänder har fallit bort, eller dem som har förlorat sina tänder eller lider av skämda tänder. I sådana fall kan tandläkaren rekommenderar dem att gå för tandproteser om andra behandlingsalternativ inte är lämpliga för dem.

När de skämda tänderna tas bort från munnen, orsakar det en hel del problem för människor. Först av allt, tänder ge stöd till läppar och kinden. För det andra, de hjälper i tugga mat. En person vars tänder har fallit bort blir mycket självmedveten och kan tveka att även leende inför andra. Proteser kommer att vara mycket användbar i sådana fall att förbättra ansiktsdrag.

Proteser kan vara gjorda av plast eller porslin. Porslin tänder kan pågå mycket längre än plast, de också ser mer liknar de naturliga tänderna. Det finns dock vissa nackdelar som är associerade med porslin tänder som många tandläkare dessa dagar rekommenderar patienter att gå med plast.

Typer av proteser:

Proteser kan vara helt eller delvis. När en patient har fått några saknade tänder, kan partiella proteser användas för denna person. Dessa är igen av 2 typer - fasta och flyttbara. Antag att en person som förlorat ett par tänder på grund av någon anledning, kan han gå för fasta eller flyttbara partiella proteser i sådana fall. Avtagbara proteser är billigare än fasta sådana. Oftast uppmanas patienten att välja mellan två.

Kompletta proteser används när hela uppsättning tänder på antingen käken måste tas bort. Det finns 4 typer av kompletta proteser tillgängliga - standard, omedelbar, implantat behöll och Cu-Sil tandprotes.

Att vänja sig falska tänder i munnen:

Den mänskliga kroppen anser någon sak som placeras i munnen som mat. När du börjar använda proteser initialt, kan hjärnan tolka det som mat. Detta kan resultera i ökad saliv utsöndring under de första dagarna av din användning. Det kan tyckas en lite orolig först som munnen producerar mer saliv än vanligt under hela dagen.

Andra problem som kan uppstå från början är obehag och sår i munnen. När du skrattar eller göra överdrivna ansiktsuttryck gester, kan proteser flytta runt lite. Du kan också ta lite längre tid att tugga maten samtidigt bära proteser. Så är det klokt att äta mjuk mat och skär den i små bitar innan du äter. Du kan behöva ha tålamod eftersom din kropp är att vänja sig dessa nya löständer.