Tandvård

Vilken typ av protes är rätt för dig?

Proteser är skräddarsydda apparater att ersätter saknade tänder. De hjälpa människor att återfå förmågan att äta en varierad kost- och därmed bidra till att förbättra kost-förbättra utseende, och kan gå långt för att återställa en persons självbild.

De flesta av tiden, är proteser slitna under dagen och bort på natten att muntliga vävnader att koppla av.

Det finns två typer av tandproteser: fullständig eller kompletta proteser, som används när alla tänder saknas, och deltonerna, som används när några tänder saknas. Om en person saknar de flesta, men inte alla tänder, rekommendera tandläkare brukar utdrager de kvarvarande tänderna så att full proteser kan göras.

Kompletta proteser: Att få the Full Monty

Kompletta proteser, som ersätter alla tänder, är anpassade för att matcha tandköttet och hålla plast eller porslin tänder på plats av tätning med tandköttet eller genom tandimplantat. Det finns två typer av konventionella proteser: omedelbart och konventionella.

Patienter som har haft tand extraktioner kan utrustas med omedelbar tandproteser samma dag. Patienter som får omedelbar tandproteser besparas förlägenhet att leva utan tänder, även för en kort tid. Omedelbar tandproteser också hjälpa minska blödning från extraktioner och skydda utsatta vävnader. De kostar ofta mer än komplett proteser som följer, men eftersom de vanligtvis måste justeras efter att tandköttet läker och krympa.

Konventionella proteser är långfristiga proteser bärs för ca fyra år, beroende på patientens benförlust och absorption. Patienter kan få konventionella proteser så snart sex veckor efter utvinning, men vissa tandläkare rekommenderar väntar så längre.

Det är viktigt att komma ihåg att proteser inte är samma som tänder. De ser ut som tänder och är konstruerade för att utföra de flesta funktioner av tänder. De kan inte känna sig ungefär som tänderna och vissa patienter behöver tid att anpassa sig till dem. Det är inte ovanligt att patienter att rapportera inledande problem äta och tala med proteser.

Partiella proteser: Fylla i luckorna

Partiella proteser används för att ersätta några saknade tänder och fylla i luckor som kan störa äta, tala och komfort. De är förankrade på plats med spännen eller precision bilagor, som är mer naturtrogna, som omger naturliga tänder. Naturliga tänder att förankra partiella proteser ibland behöver kronor sätta på dem att förbättra passformen.

Hur man tar hand om tandproteser

Med undantag för perioden passande bör tandproteser tas ut varje kväll och indränkt i vatten eller en protes lösningen över natten. Och precis som patienter rekommenderas att borsta tänderna efter varje måltid, tandproteser kräver rengöring efter att ha ätit. Medan dina proteser är fortfarande ute, ren dina tänder, tandkött och tunga med en mjuk tandborste.

Proteser bör rengöras varje dag med en protes borste eller mjuk tandborste och en protes renare eller mild flytande tvål. Något hårdare kan skada dem, inklusive tandkräm. Var noga med att skölja dina proteser innan du lägger dem tillbaka i munnen.