Tandvård

Vad gör en tandläkare kosmetisk specialist?

Om du är på jakt efter en ny tandläkare kan du hitta dig själv med en hel del frågor. Läge och avstånd kommer utan tvekan vara överst i listan, men kanske du också undrar vad exakt ditt problem är och huruvida du ska behöva se en specialist. Kanske har du även sett en annons för en kosmetisk tandvård associera det låter lockande, men du kan också hitta dig själv undrar, vad exakt gör en tandläkare kosmetisk specialist? Ja, tekniskt finns det inga faktiska kosmetiska specialitet erkänd av American Dental Association (ADA). Men kommer att de flesta tandläkare marknadsföra sig som kosmetiska specialister eftersom det återspeglar exakt typ av arbete de utför. Om du är nyfiken på de odontologiska specialiteterna ADA känner igen, sedan läsa på.

Det finns nio kliniska specialiteter som erkänns av ADA. Dental folkhälsan är för utövare som arbetar för bättre tandhälsa i den allmänna befolkningen inom ett visst område, inte bara individer. Endodonti är för tandläkare som sysslar med behandling och undersökning av tandläkare massa (bunten av vävnader och celler i mitten av en tand). Oral och maxillofacial patologi gäller studiet av käkar, munnen och omgivande områden. Oral och maxillofacial radiologi är specialister som fungerar och tolka den bilddiagnostik som används i många tandingrepp. Oral och maxillofacial kirurgi avser specialister som arbetar på skador, defekter och sjukdomar i huvud, käkar, hals, ansikte och omgivningen. Pediatric dentistry (som var en gång känd som Pedodonti) gäller tandvård för barn. Parodontologi gäller studiet av de strukturer som stöder tänder. Protetik gäller diagnos, behandling och underhåll av saknas eller baktalade tänder. Var och en av dessa specialiteter är enorm skolor med tusentals läkare och forskare världen över.

Någon tandläkare som arbetar med följande procedurer kan anser sig kosmetiska specialist: placering av broar, faner eller implantat; bita regenerering eller tuggummi hissar. limning, tand omforma och allmänna tandblekning. Dessa förfaranden utgör majoriteten av vad som anses vara kosmetisk tandvård. I allmänhet någon tandläkare vars arbete omfattar placeringen av dentala material på tänder eller tandkött, avlägsnande av tandkött eller tandvård strukturer, eller rengöring, blekning eller förbättring av den övergripande utseendet på tänder kan anses en kosmetisk specialist. Så om du letar efter en tandläkare, du kan vara säker på att veta kommer en hittar du att kunna utföra de flesta någon av dessa förfaranden.