Tandvård

Fyra vanliga skäl pensionärer behöver besöka tandläkaren

Underhålla din munhälsa genom att besöka en tandläkare regelbundet är viktigt i alla åldrar, men det är särskilt kritiskt för pensionärer. Seniorer kan vara mer mottagliga för dental problem på grund av fysiska eller kognitiva problem som håller dem från att vara kompetent att tandtråd och borsta sina tänder så effektivt som tidigare. Här är fyra specifika frågor äldre människor vanligtvis möter.

Håligheter

Hålrum är närmare förknippade med barn, men människor kan få dem i alla åldrar - detta är särskilt ett problem bland personer 65 år och äldre. Risken för detta tillstånd ökar med åldern eftersom äldre vuxna vanligtvis inte besöker tandläkaren så ofta som de brukade. Som ett resultat, gå hålrum oupptäckta och obehandlade alldeles för länge.

Problem äta

Människor som har illasittande proteser, orala infektioner, saknade tänder, karies eller tandköttssjukdomar kan hitta det extremt svårt att äta. Problemet leder till problem med balansen i sin kost, liksom kvaliteten på maten de äter. Att se en tandläkare är ännu viktigare för personer som har detta problem eftersom det kan lätt bli en kvalitet i livets fråga.

Torr mun

Många äldre lider av muntorrhet, som också kallas xerostomi. Saliv spelar en mycket viktig roll i att förebygga karies, men många äldre ta flera mediciner som kan orsaka muntorrhet. Dessa inkluderar smärta piller, mediciner för blodtryck, antihistaminer, avsvällande medel, inkontinens mediciner och flera andra. De flesta experter rekommenderar att seniorer minska sitt intag av alkohol och koffein och också dricka massor av vatten för att bekämpa detta problem.

Gum sjukdom

Detta resulterar i en infektion i tandköttet och andra vävnader som håller tänderna ordentligt på plats. Gum sjukdom blir vanligtvis värre som person åldrar, till slut leder till betydande smärta när tugga. De två vanligaste formerna av sjukdomen är gingivit och parodontit. Symtomen av Gingivit är rött, svullet tandkött som kan blöda lätt, medan parodontit uppstår när tandköttet separat från tänderna, bildar utrymmen som senare blivit smittade.

Båda formerna av sjukdomar i tandköttet leda så småningom till en ansamling av plack på tänderna. Om denna plakett inte tas bort på en regelbunden basis, blir det tandsten som inte kan rengöras genom borstning ensam. Endast en tandläkare kan säkert och effektivt ta bort detta material.

Medan korrekt tandtråd och borstning kan hjälpa till att mildra dessa och andra muntliga heath problem, är det bästa sättet att förhindra dem helt genom att besöka en tandläkare regelbundet. Om du är en senior och du helt enkelt inte kan ta hand om dina tänder som du brukade, en dental professional kan kunna föreslå sätt att göra det lättare. Vänligen inte bortse från detta problem, eftersom det kommer bara att förvärra över tiden.