Tandvård

Gemensam tandvård nödsituationer och hur man handskas med dem

Tand smärta kan ofta börja mild men det kan precis som snabbt eskalera och bli så olidlig du kommer att behöva göra en akut tandvård avtalad tid. Så vad exakt är en nödsituation?

Förstå tandvård nödsituationer

Om du bryter en tand när du spelar eller äta något eller din tand får lossas eller knackade ur position, skulle alla dessa kategoriseras som tandvård nödsituationer. De flesta muntliga nödsituationer är smärtsamma och bör närvara att så snart som möjligt inte bara att mildra smärtan utan också att förhindra ytterligare skador. Få den nödvändiga behandlingen inom 30 minuter kan göra skillnaden mellan kunna spara en tand och förlora den.

Vad du gör innan du besöker tandläkaren

Om du har någon blödning i munnen och blödningen har inte slutat efter 15 minuter för att utöva påtryckningar till området, ska du inte vänta längre innan du ser tandläkaren.

Om din tand är trasigt, hålla den i ett glas vatten tills du tar det till tandläkaren. Att hålla tanden fuktig hjälper bevara det längre så din tandläkare kan fortfarande kunna fixa det tillbaka.

Vid hantering av en trasig tand, alltid komma ihåg att det bör hållas av kronan. Undvik att vidröra roten som som kan skada cellerna, som sedan kunde hindras den nödvändiga återfastsättning av.

Om din tand trycks ur position, prova att försiktigt skjuta den till sin normala position. Är det viktigaste inte att tvinga tanden. Använd mycket lätt tryck när man försöker för att justera tanden.

Vid en fraktur, minska svullnad med en kall kompress och ta en anti-inflammatorisk. Mindre frakturer kan behandlas enkelt men behandling av en större fraktur kan vara en komplicerad procedur eftersom det innehåller ofta skada emaljen samt omgivande massa.

Alltid ringa innan du rusa till kliniken

Även om du har en större kris och du känner att du bara vill rusa till tandläkaren, är det en bra idé att ringa akut tandläkaren innan det fysiskt eller ringa när du är på väg. Om du inte kan prata, be någon ringa för dig om möjligt. Berätta tandläkaren ditt problem så att du kan bli tillsagd att gå omedelbart eller inte. Även om du ger dem en liten förvarning, kanske de kan passa dig mellan möten så att du tas om hand så snart som möjligt.