Tandvård

Är en eltandborste bättre än en manuell tandborste?

Tillkomsten av den elektriska tandborsten revolutionerat sättet människor ta hand om sina tänder. Fortfarande, många människor ståndaktigt står i manuell stil, att tro att fördelarna med en drivs tandborste inte uppväga dess nackdelar. Manuell tandborste har många av sina egna fördelar, med relativt få brister. Motordrivna modeller har flera nackdelar; många tandläkare anser dock att de fördelar som de erbjuder rättfärdiga krav på pris, krångel och makt. En viktig faktor är som elektriska tandborstar har uppmuntrat barnen att anta god munhygien vanor. Här är för- och nackdelar av båda typer, så du kan bestämma själv vilken sort är rätt för dig och din familj.

Fördelarna med manuell tandborste

Ödmjuka tandborsten har funnits sedan den kinesiska Tangdynastin, daterad till den tidiga 600s. Den moderna inkarnationen, med nylonborst, komma inte fram till 1930-talet, men. Dessförinnan var borst gjorda av naturliga fibrer såsom häst hår. I århundraden har människor effektivt rengjort tänderna med detta verktyg. Det är kostnadseffektivt och de flesta tandläkare ge bort dem till sina patienter varje gång de kommer in för en rengöring. De behöver aldrig laddas och du slipper hålla extra batterier runt. De är tåliga, mycket portabel och fungerar lika bra i utlandet.

Kanske är den största fördelen med manuell borsten att du har ett enormt utbud av valmöjligheter när det gäller storlek, form, design och stelhet. Du har naturligtvis att göra arbetet själv och hålla koll på hur länge du borstar. Kanske är det största problemet att manuella tandborstar, när de används felaktigt, kan orsaka permanenta skador på tänder och tandkött. De bär också snabbt och det plastmaterial som används för att göra dem är inte biologiskt nedbrytbar, lägga till deponi problemet. Den goda nyheten är att tillverkare har tagit upp detta och introducerade de första biologiskt nedbrytbart modellerna.

Fördelarna med den drivs tandborsten

Tandläkare älskar elektriska tandborstar eftersom de gör det lätt för sina patienter att öva god munhygien. Du helt enkelt placera borsthuvudet mot dina tänder och tandkött och flytta runt, sakta och systematiskt. Borsten gör resten av arbetet. De har en inbyggd timer för att spåra användning, vilket gör det särskilt användbart för barn. Forskning visar att de är totalt sett mer effektiv för rengöring av tänderna och de tenderar att vara mindre skadligt för muntliga ytor när de används korrekt. Den största nackdelen är behovet av laddning eller batteri makt. Batterier, bidrar såvida du inte använder typ av återvinningsbart, också till deponi. Power modeller är stor och otymplig och fortfarande ganska dyrt, särskilt jämfört med andra elektroniska enheter.

Barnvänliga elektriska tandborstar

Tema versioner av elektrisk tandborste är särskilt roligt för barnen, uppmuntra barn att omfamna borsta ordentligt vid ung ålder. Vilken liten flicka skulle inte föredra att borsta med Barbie eller Askungen snarare än en tråkig vanlig borste? Pojkar gå galet för transformatorer och Monsters, Inc. Vissa modeller levereras med klistermärken, att låta barn att anpassa sin egen borste. Flera tillverkare har infört mild, småskaliga eltandborste modeller särskilt utformade för spädbarn och småbarn, uppmuntra föräldrar att börja munhygien så snart som mjölktänderna dyker upp.

Beslutet mellan manuella och elektriska tandborstar är slutligen bästa råd av din familj tandläkare. Varje person har unika behov när det gäller oral hälsa och vad som fungerar för en person är inte nödvändigtvis rätt för en annan. Fråga din tandläkare om en elektrisk tandborste kan gynna dig och din familj.