Tandvård

Bruxism: slipning tänderna

Även om du har aldrig hört talas om denna term, chansen finns, du är bekant med vad det är. Bruxism är den tekniska termen för malning eller knyta dina tänder. Det är ett mycket vanligt problem och påverkar mellan 30 och 40 miljoner barn och vuxna.

Det finns två typer: vaken bruxism (som händer under dagen) och den mest utbredda - nattliga eller sova bruxism (vilket händer på natten.) Det är vanligaste orsaken är stress eller ångest, men det kan också orsakas av en feljustering av tänder, som sida - effekten av vissa nerv sjukdomar och som en bieffekt av vissa läkemedel.

Eftersom det oftast händer på natten, kan du inte ens inser du slipning tänderna tills symtomen börjar att utveckla. Du kanske är en bruxer om du vakna upp till eller upplever något av dessa symtom:

Öm käke

Allt mer känsliga tänder

Huvudvärk

Ansiktssmärta

Tänder som är slitna platt eller flisas

Trasiga tandfyllningar

Svullna käkled

Vad Bruxing gör att dina tänder

Med ålder och tid, alla tänder blir naturligt slitna och verkar vara mer "platt". Med bruxism, dock bär malande rörelse dina naturliga tänder ner mycket snabbare än normal förslitning. Om den lämnas obehandlad, vad som brukade vara "normalt" formad blir kort, tillplattad, flisas stubbar av där tänder brukade vara. Konstant slipning, sätter om under dagen eller på natten, hård press på de motsatta tänderna. Detta förslag till slipning och tillbaka kan orsaka tänderna vara öm den nästa morgon och märkbar fraktur linjer och chips kan uppstå. Emaljen bärs sakta, men säkert bort tills gulaktigt "dentin" lagret av tanden är synliga och kan orsaka ilningar i tänderna. Din tandläkare kan lägga till fyllning till dessa tänder att försöka förlänga dem tillbaka ut och stoppa känslighet, men utan att komma till roten av problemet, fyllningarna kommer vara slipat och slagit ut, precis som din naturlig tandstruktur.

Vad göra?

Om du misstänker att du är en tand-kvarn, se din tandläkare. Han kommer att undersöka tänderna att kontrollera för dental problem relaterade till bruxism - inklusive din "bita" och tand eller tandkött skada. Han kommer att diskutera behandlingsalternativ med dig beroende på den mest sannolika orsaken till bruxism. (Några alternativ inkluderar en monterad i munnen vakt eller bettskena.)

Observera att Bruxism är mycket vanliga hos barn, särskilt under fem års ålder. Medan de flesta fall av barndom bruxism lösa på egen hand runt tio år, samma symtom som vuxna står inför gäller också för barn. Om du hör ditt barn slipa sina tänder eller de klagar över en öm käke eller andra symtom som nämns ovan, se din tandläkare. Han kommer att undersöka för att leta efter skador och orsaker och kan råda dig på lämplig behandlingsalternativ, som kan innehålla en natt vakt eller avslappnande övningar innan läggdags.

Om du tror att du har bruxism, bör du kontakta din tandläkare.