Tandvård

Hur vet jag när att ersätta min tandvård?

När du får nya tandvård gjort, inte kommer att du förmodligen tänka mycket om när du behöver att få den ersatt. Skalfasader, kronor och andra tand hårdvara, dock så småningom slits ut och kommer att behöva ersättas.

Hur länge dessa typer av arbete senast? Som en tumregel, kan de flesta fasader och kronor pågå i sju år. Några pågå ännu längre, beroende på olika faktorer.

Faktorer som orsakar slitage på tand arbete

De faktorer som orsakar vissa fasader och kronor att bära efter bara sju år, och andra till sist i ett decennium eller två är varierade. Här är några av de frågor som påverkar livet för din faner och kronor:

Konstruktion: Material som används i byggandet av din faner kan påverka livslängd eller din tandvård. Som regel varar harts faner inte så länge som de tillverkade av porslin. Porslinsfasader kan pågå från 10 till 15 år.

Tandhygien och personliga vanor: om du har problem med tand slipning (bruxism), dina kronor och faner får inte pågå så länge som människor som inte har den vanan. Dålig tandhygien, tar också sin tribut även på kronor och faner. Även om den konstgjorda delen av kronan inte förfall som gör normala tänder, kom ihåg att kronan är kopplad till en riktig tand. Att tanden kan och ofta gör, blir skämda om du har dålig tandhygien.

Din mun kemisk balans: vissa sjukdomstillstånd eller matvanor kan orsaka din mun blir för surt. Som i sin tur kan orsaka din faner och kronor att bryta ner mer snabbt. Som en del av rutinmässig tandvård checkups kontrollera vissa tandläkare surhetsgraden i deras patienters saliv med pH-remsor. Beroende på resultatet, får de tandläkare arbeta med sina patienter att hjälpa dem att välja en kost som ger deras tandvård en längre livslängd.

När har min tandvård behöver bytas?

Även om de flesta fasader och kronor varar någonstans mellan 7 och 12 år, kommer det en tid som du behöver för att ersätta din. Här är några saker du kan leta efter för att hjälpa dig avgöra när det är dags att ha dem ersättas.

Negativa förändringar i utseendet: över tiden, din tandvård kan skifta i förhållande till deras position i munnen. Dessa förändringar kan påverka ditt utseende. Om din tandköttskanten avtar, kan den ort där din krona avslutas bli synliga. Färgen på din tandvård kan förändras över åren, orsakar en obalans med resten av dina tänder.

Slitna eller skadade tandvård: självklart, om din gamla tandvård blir bruten eller kluvet, är det dags för en förändring. Ännu är några skador från slitage mer subtila. Om du slipa dina tänder, kan din kronor utveckla små hål. Även om du inte kanske kunna se denna skada, kommer din tandläkare ser det under din rutin checkup och varna dig för att behöva ersätta den.

Rubbas faner: Din faner kan bli rubbas eller ens lossna. Allmänt, de kan ersättas, som tillhandahåller som tanden under är hälsosam.

Du kanske frågar, "Är det något jag kan göra för att förlänga livslängden på min tandvård?" Ja, det finns. Om du underhåller en daglig rutin som innehåller borstar tänderna två gånger om dagen, tandtråd dem en gång om dagen, och använda en fluor munvatten, kan du hålla dem i bättre form. Dessutom är en regelbunden tandvård rengöring och checkup en viktig del av att ge din tandvård en längre, mer användbar liv. För att upptäcka mer om att förlänga livslängden för din tandvård, kontakta din tandläkare idag.