Tandvård

Hur man hanterar en tand akut?

En tand akut som en skada tandköttet eller skador på tänderna kan vara mycket allvarliga. Sådana händelser bör inte ignoreras. Att ignorera dessa problem kan leda till allvarlig dentala problem. Du riskerar att permanent skada ditt tandkött eller tänder, vilket kan leda till behov av omfattande behandlingar som kostar mycket mer.

Det är viktigt att du kontaktar en akut tandläkare så snart du uppleva ett tuggummi eller skador på tänderna.

Vad göra när inför en nödsituation

Det finns flera saker du kan göra för att ta itu med problemen innan du besöker tandvårdskliniker.Följande är en sammanfattning av några tips för att hantera akuta situationer:

• Trasiga eller flisas tänder: se till att du sparar alla bitar av tanden. Skölja ur munnen med varmt vatten för att ta bort allt skräp från din mun. Detta kommer att hjälpa dig att undvika svälja några bitar. Tillämpas en bit gasbinda på området tills det blödande stoppen. Om det är svullnad, använda en kall tryck på utsidan av munnen för att hålla svullnaden nere.

• Knäckt eller förlorat fyllning: tugga på sockerfritt tuggummi och hålla fast den i hålet eller spricka.

• Minskat kronor: Hämta fallna kronan och se till att du bär den med dig när du besöker den akut tandläkaren. Om du upplever smärta, tillämpas kryddnejlika olja med en bomullstuss på det känsliga området. Undvik att använda superlim att sätta tillbaka kronan.

• Tandvärk: använda smärta lättnad läkemedel såsom acetylsalicylsyra till hjälp med smärtan. Skölj munnen med varmt vatten och borste eller tandtråd tänderna för att ta bort eventuella matrester som kan ha fastnat mellan tänderna. Använd en kall tryck på utsidan av din mun om din tandköttet är svullet.

• Trasiga kablar eller hängslen: trasiga ledningar eller hängslen kan resultera i skador på tandköttet, tungan eller kinden. Tryck tråden i en position som ger ökad komfort för dig. Du kan använda radergummit slutet av en penna för detta. Du kan också använda en bomullstuss eller en bit gasbinda över tråden om du inte kan flytta kabeln.

• Infektioner eller bölder: en abscess är en infektion som inträffar vid basen av tanden runt roten. Det resulterar i skada på vävnaderna runt tänderna. Infektionen kan lätt spridas till andra delar av kroppen om inte behandlas korrekt. Skölj munnen med varma salta vatten flera gånger om dagen.

• Skador på den mjuka vävnaden i munnen: skölj munnen med en varm saltvatten lösning. Gäller gasväv blödande området. Du kan också använda en tepåse. Håll det på plats tills det blödande stoppen. Tillämpa en kall tryck utanför munnen om det är svullnad.