Tandvård

Tandvärk och tandvård nödsituationer

Gemensamma Dental Contingencies

De vanligaste orsakerna för att söka tandvård omedelbart är:

1. en tand som har brutit på grund av olycka. I vissa fall, där tänderna redan är svaga, kan de helt enkelt bryta eller spricka medan tugga något hårt som nötter eller godis.

2. en fristående krona eller fyllning som lämnar de nerver som exponeras. Detta kan återigen vara oerhört smärtsamt.

3. tandvård karies som djupa och har blivit smärtsamt.

4. avancerade sjukdomar i tandköttet eller en pus fyllda abscess.

5. smärta, svullnad runt nedre ansiktet samt i nacken, svårt att svälja och feber. Detta kan vara farligt och man bör söka räddningstjänsten på en gång.

6. vissa människor upplever plötslig intensiv smärta ett par dagar efter att ha en tand utdragen. Detta kallas torr socket och inträffar när en sårskorpa inte bildar över den.

7. blödning från muntliga vävnader som kinden, tungan och tandköttet som inte slutar.

8. trasiga hängslen, ledningar eller fristående parentes som kan peta den tandkött eller kinder.

Hantera nödsituationer

En tand akut kan uppstå när som helst på dagen eller natten. Det finns några enkla sätt att få lite lättnad tills man får se en tandläkare.

• Om du har tandvärk sedan skölja munnen med varmt saltvatten är det bästa alternativet. Du kan också ta en anti-inflammatorisk som ibuprofen och paracetamol alternativt.

• Tillämpa kall kompress på kinden från utanför är till hjälp i fall av svullnad.

• Vid blödning sättande fuktig kompress på den med lätt tryck kan bidra till att innehålla blödning.

• En fyllning som har bli fördrivna tillfälligt kan täckas med tuggummi som har tuggat på. Alltid använda sockerfritt tuggummi socker kommer att förvärra smärtan. Du kan också använda en fyllning material tillgängligt på en närliggande apotek.

• Om en tand har fallit ut, rengör den med kallt vatten, men skura inte det. Det kan hållas hydratiserade i munnen själv eller mjölk. En trasig tand kan vara fast igen endast om du når tandläkaren inom en timme.

• Om kronan har fallit ut, försök till ombytta den i uttaget försiktigt. Använd inte kraft om det inte går. Du kan använda kryddnejlika olja med bomull eller gasväv.

• Lösa sladdar eller klammerparenteser måste vara byggs av tandläkaren, men under tiden kan du placera en bomullstuss eller tandreglering vax på kanterna för att förhindra att gnugga mot mjuka vävnader i munnen.

Dock önskar en lättnad till varje pris men Undvik följande eftersom detta kommer att göra mer skada.

• Placera aldrig en aspirin direkt på platsen för tandvärk som är skadliga för tandkött.

• Om något fastnat mellan tänderna, inte använda en PIN-kod för att extrahera den. Tandtråd med en knut i floss är säkrare.

• Om tandställning är lös eller en tråd har lossnat försök inte klippa det, det kan leda till skador i munnen.