Tandvård

Hur en tandläkare kan förbättra utseendet på ditt leende

En av de äldsta grenarna av medicin, tandvård har praktiserats från så tidigt som 7000 år F.Kr, enligt bevis avslöjats av arkeologer. Tidig utövare brukade båge borrar lindra tanden-relaterad smärta, vilket är ganska mycket vad tandläkare gör idag. Visst, deras utrustning, teknik och utbildning är mycket mer sofistikerade och inblandade, men en bra allmän tandläkare fortfarande fokuserar på fastställande av problem och lindra tandvärk. Vad är kosmetisk tandvård?

Utbildade i denna relativt ny disciplin, handlar kosmetiska tandläkare mer form än funktion. Med andra ord, de bryr sig mer om hur dina tänder ser ut än hur de fungerar. Deras mål är att hjälpa patienten uppnå ett estetiskt tilltalande utseende genom att ge dem ett bländande leende. De kosmetiska behandlingar de erbjuder har blivit alltmer populärt med patienter i alla åldrar och inkluderar en rad alternativ.

Blekning

Det enklaste och mest prisvärda sättet att få en lysande, filmstjärna leende är att helt enkelt bleka dina tänder. Blekning är en snabb och smärtfri procedur som använder kraftfulla kemikalier för att ta bort fula fläckar orsakade av år av kaffe, dricka, röka, eller försumma. Om det inte finns ett underliggande medicinskt problem, bör tandblekning kunna lösa alla missfärgning frågor du kan ha. En erfaren tandläkare kan ofta proceduren på din lunchrast i så lite som en 45-minuters session.

Limning

Du vet dessa små luckor i tänderna? Dental termen för dem är diastema, och gör de ofta människor att känna självmedveten om deras leenden. Bindning är ett tand-färgad material som din tandläkare kan använda för att fylla i utrymmen och luckor och även att ändra färgen på dina tänder, om så önskas. Behandlingen kan ofta utföras i ett enda besök och ska pågå i flera år.

Kronor

Ju mer du använder något, desto mer sannolikt är det att slitas ut. När det gäller tänder, ju äldre vi blir, desto mer sannolikt är det att chip, spricka eller helt enkelt faller ut. Kronor är lock som täcker skadade tänder och återlämna dem till sin normala form, som inte bara förbättrar form, men också fungera.

Faner

Tunna bitar av plast eller porslin som är placerade på framsidan av tänderna att ändra deras färg och form, faner används ofta för att korrigera märkligt formade eller krokiga tänder. Men helt smärtfritt, kan de kräva mer än ett besök till komplett, eftersom faner måste anpassas för att möta behoven hos varje patient.

Implantat

Enligt Centers for Disease Control and Prevention (CDC), ungefär en fjärdedel av amerikanska vuxna 60 år och äldre inte längre har några naturliga tänder. Tandimplantat erbjuder en permanent tand byte lösning som de flesta patienter föredrar att proteser och broar. När placerad av en erfaren tandläkare, bör dessa implantat hålla en livstid. De är också praktiskt taget omöjlig att skilja från naturliga tänder.

De ovan nämnda förfarandena erbjuds av de flesta tandvården, och de kan låta någon patient att gå på kontoret med en ljus och vacker leende.